Liquid error (snippets/toasts line 3): Could not find asset snippets/dbtfy-trial-over.liquidLiquid error (snippets/toasts line 4): Could not find asset snippets/dbtfy-addons-limit-reached.liquid
דלג לתוכן

הדרכים לשינוי עוצמתי של תכונות שליליות

הדרכים לשינוי עוצמתי של תכונות שליליות

הדרכים לשינוי עוצמתי של תכונות שליליות

הכעסן והפילוסוף:

הסיפור שנספר על הכעסן העשיר ששינה את התכונה השלילית שלו בעזרת הפילוסוף, הוא סיפור שניכר עליו שהוא נוצר משכבות שונות ויש בו הדגשים שונים. גם אני הוספתי והרחבתי את המסר והלימוד לחיים שבו כדי לתת תמונה יותר שלמה למסר שנדלה ממנו.

מסופר על כעסן שהיה לו לב טוב והיה פעיל בחברה. לפעילותו זו היה מקדיש יומם ולילה וללא הרף. את כספו היה מחלק ביד נדיבה והיה מקבל בספר פנים יפות בני אדם אם לא פגעו או המרו את דבריו. הוא היה כעסן גדול ומעולם לא הצליח לשנות את אופיו. פעמים שעשר פעמים ביום היה כועס בכעס רציני על אדם ומבזה אותו.

מידת הכעס שבו לא הבדילה בין מעמדות ואנשים וגם על בני ביתו היה כועס ודבר זה היה גורם לו לצער ולבושה. יום אחד מצא את עצמו כועס על אביו שעל פי הסתכלותו עשה דבר חריג וכמובן שלאחר מכן הוא התחרט מאוד על כך והחליט לעשות סוף לכעסו.

מאחר שנסיונו הקודם למגר את הכעס לא הצליח, החליט לפנות לפילוסוף שלא רק שהיה חכם אלא גם מבין עמוק לנפש האדם. בקש ממנו שיגמול אותו ממידת הכעס שאינה יודעת להבדיל בין המינים והמעמדות, אלא שהפילוסוף בתחילה ניסה לדחות אותו, ולאחר מכן הסכים, ובתנאי מוחלט שכל מה שיאמר לו לעשות בכדי למגר את הכעס, יעשה. הבטיח הכעסן והחליט לצאת למסע המשנה את אישיותו.

אותו פילוסוף שהכיר במקור הראשוני למידת הכעס של אותו עשיר שהוא אגו מנופח, החליט לעבוד על שני התכונות הללו ביחד. אמר לו, כל זמן שאתה כועס עליך לעזוב אתה את כל מעשיך, לוקח מסמר ודופק אותו על הקרש של הגדר מסביב לביתך ואח"כ שולף אותו. כל מסמר יהיה צמוד למסמר הקודם כך שיהיה רצף.

אינני עוזב אותך עד שתתן לי תקיעת כף שאתה מבצע את הוראתי זו, הוסיף הפילוסוף. אם יקרה יום אחד שלא תכעס ובגין כך לא תתקע מסמר תשוב אלי מידית. הבטיח הכעסן בתקיעת כף לפעול לפי הוראותיו של הפילוסוף ויצא למסע של שינוי.

ביום הראשון כעס עשר פעמים ועשר מסמרים תקע ושלף. ביום השני תשע פעמים ותשע מסמרים תקע ושלף, עד שאחר כחודש תקע רק מסמר אחד ושלף אותו. לאחר שלושים ושלושה ימים מיודענו לא תקע אף מסמר. מיד ביום המחרת הלך לפילוסוף ובישר לו שלא כעס.

אותו פילוסוף אמר לו, עכשיו אתה ואני נלך לטיל סביב הגדר ונראה היכן החורים נעצרו. הפילוסוף שרצה לעשות חסד של אמת עם הכעסן שהיה מנופח באגו החליט לעבור לשלב הבא של תיקון הגאוה שלו. אמר לו הפילוסוף מה אתה רואה? השיבו הכעסן חור. שאל אותו הפילוסוף איזה חור? השיבו הכעסן חור מפולש. אמר לו הפילוסוף עכשיו אבקש ממך שתצמיד שתי חורים ואכן ביצע העשיר את הפקודה. שוב שאל אותו הפילוסוף איזה פעולה עשית? הצמדתי שני חורים ועשיתים חור אחד גדול.

עכשיו, בקש הפילוסוף, תצמיד שלשה חורים. לקח העשיר את כלי העבודה והסיר עוד שני חורים צמודים והפך אותם לחור אחד גדול בן שלוש חורים.

אמר לו הפילוסוף. החור היחיד הוא כמשל לכעסים שכעסת על הסביבה ושכניך ועל כל פשוטי העם. להם יצרת חור בלב ואת כל אחד מהם אמללת. דע לך הכעס שכעסת עליהם המית את חיוניותם לזמן קצוב ובכך כביכול המתת אותם.

שני החורים הם משל לקרובים אליך ובני משפחתך הקרובים. אצלם נעשה חור יותר גדול כי כל הקרוב קרוב יותר ואי לכך המתת מחיוניותם חלק גדול יותר ובכך פגעת בהם קשות. דע לך, הכעס שפגע בהם הוא כביכול המית אותם לזמן קצוב.

שלושה החורים הם משל לפגיעה באשה ובהורים שלך. קרבתם וצפיתם ממך שלא מומש גרם להם סבל גדול יותר ובכך המתת חלק גדול יותר מחיוניותם.

נפלו פניו של אותו עשיר ולבו נשבר בקרבו. הוא היה מוכן לעשות הכל על מנת לכפר על כעסיו ופגיעתו הקשה בסביבה הקרובה והרחוקה ולכן שאל את הפילוסוף: מה עושים?

אמר לו הפילוסוף פשוט מבקשים סליחה מכל מי שאתה מכיר שפגעת בו ואפילו אם הם מאות.

ראש וראשונה עליך לבקש מחילה מהוריך, ומאשתך שהיא עצמך ובשרך. התרפס להם עד שיאמרו מחלנו, אח"כ בקש סליחה מהסביבה הקרובה ולבסוף משאר עמך. אין דרך אחרת לכפר על עוון פגיעה זו. זכור! במקום שבעלי תשובה עומדים אין צדיקים גמורים יכולים לעמוד. אם תעשה כמו שצויתי עליך הרי בכך תקנה את עולמך.

אותו כעסן עשה זאת ובסוף המסע נהפך להיות אדם עדין, צנוע ועניו. ללמדך, אין דבר העומד בפני  דרך החכמה המשנה את טיבו וטבעו של אדם ממהות אחת למהות אחרת.

 

מה המסר של הסיפור:

  1. כדי לשנות תכונה שלילית בראש ובראשונה יש להכיר בשלילה ובעוולה.
  2. למצוא דרכים כדי לשנות שוני אמיתי פנימי ועמוק, בלתי מתפשר, גם אם יש צורך גדול להקריב למענו את הנוחיות האישית ואת האגו.
  3. יש להתחרט חרטה גמורה על עוולה שנעשתה או על תכונה שלילית שנמצאת בנפש האדם.
  4. יש צורך להמחיש את גודל העוון על מנת שיושרש בנפש האדם השלילה שבו. ההמחשה היא זו שתקבע בנפש האדם את מידת השלילה שבה.
  5. יש לטפל לא רק בתכונה השלילית אלא גם בתכונות הקרובות אליה, כי כל זמן שתכונות אלו אינן באות לפתרון, התכונה העיקרית תהא שואבת את מקור חיותה מהן ויתכן שהאדם רק ירדים את החיה שבו והיא עלולה בהמשך להתעורר לחיים.
  6. שלמות התשובה הנגדית הוא ריצוי של כל מי שנפגע. 

 

השאר תגובה