Liquid error (snippets/toasts line 3): Could not find asset snippets/dbtfy-trial-over.liquidLiquid error (snippets/toasts line 4): Could not find asset snippets/dbtfy-addons-limit-reached.liquid
דלג לתוכן

מבוא לחוסן נפשי

מבוא לחוסן נפשי

מבוא לחוסן נפשי

בסדרת מאמרים, קצרים וארוכים, אנו נתיחס ל"חוסן נפשי" וננסה להבין שאת המושג חוסן נפשי ואת הבדלו מחוסן מנטלי.

  • נברר מהו חוסן נפשי?  איך ניתן לפתח אותו? האם נולדנו עם זה?
  • מה הם גורמי הסיכון וגורמי ההגנה לחוסן נפשי?
  • איך יוצרים חוסן נפשי אמוני, שבעצם הוא  הבסיס החזק ביותר ל"חוסן נפשי"?
  • נדון בחוסן נפשי חיובי ובחוסן נפשי שלילי אם יש בכלל דבר כזה.
  • נברר כיצד ניתן לחזק חוסן בזמן משבר ולמה כדאי לעבוד עליו בעוד אנו חיים בשלוה.
  • מה תורם לנו החוסן הנפשי לאישיות שלנו ולהעצמה האישית שלנו?

 

עוד קודם שנכנס להגדרת המושג "חוסן נפשי" ולפירושו, ננסה להתחקות אחר השם "חֹסֶן" מה הוא מבטא ואיך זה מתקשר לחסן נפשי.

המילה "חסן" במקרא מבטאת אוצר, דבר שנשמר ובעל חשיבות ערכית.

הפסוק שהכי מלמד על הגדרה זו הוא: "ונתתי את כל חסן העיר הזאת ואת כל יגיעה ואת יקרה ואת כל אוצרות מלכי יהודה אתן ביד אויביהם" (ירמיהו כ, ה).

המילה  "חסן" קשורה עם שרש "חסם" שהוראתו השמת מעצור, לגדור ולסגור בעד הדבר, כמו: "לא תחסם שור בדישו" (דברים כ"ה ד').

אם נעביר את המושג "חוסן" לנידון שלנו נאמר כך: חוסן נפשי הוא סך כל התכונות הנפשיות של האדם, שעצורות בתוכו, והן אוצרות חייו, הנותנות לו עוצמה וחוזק להתמודדויות עם מצבי דחק ומשבר, ולהסתגל במהירות המירבית ללחץ, לקשיים, לטראומות או לאירועים בלתי צפויים שהחיים מזמנים לו.

 

אין זה אומר שאין מי שהוא בעל "חסן נפשי" אינו חווה לחץ, מצוקה, סבל, קושי וטלטלות רגשיות, נפשיות ותפקודיות, אלא הוא מצליח להתארגן נפשית ותפקודית באופן יעיל וגמיש כדי להשיב את החיים לתקנם.

הדברים אמורים לבוא לידי ביטוי, בתפקוד נכון בשעת משבר ובשליטה נכונה.

 

חוסן נפשי מהו? 

כעיקרון כולנו חפצים בחיים שלוים ורגועים ללא תמורות, ואם ישנם אז שיהיו תמורות קלות שאיתם נוכל להתמודד, אלא שזה לא קורה. אנו מאותגרים בחיינו עם מספר רב של מאורעות הגורמים לתסיסה נפשית, רגשית או קיומית, עם חלקם אנו מתמודדים ועם חלקם לא.

כשאנו מתבוננים סביבנו רואים אנו טיפוסים שגם עליהם עברו קשיים גדולים וקטנים, אלא שהם קמו מהם מחוזקים ולעולם לא נתנו למאורעות החיים לפגוע בהם בסגנון של לחצים, קשיים, פחדים, חרדות, חוסר בטחון עצמי, חוסר בטחון קיומי ועוד.

 

מה הסוד שלהם: הסוד הוא "חוסן נפשי". הם זכו לחוסן נפשי שעמו יכולים להתמודד ולפחות לא להישבר לרסיסים. חוסן זה מעורר בהם תקוה ואיתה הם פועלים עד  להשבת המצב על כנו.

 

מהו חוסן נפשי: שכנוע עמוק, היוצר תפיסה יציבה וקימת באישיות של האדם, הבאה לידי ביטוי בשכל, ברגש ובמעשה, ומעניקה בטחון עצמי ביכולת האדם לשנות את הניתן לשינוי ולהתמודד עם המצב מתוך זרימה אל החיים – וכל תוצאה היא הצלחה.

הגדרה זו שהיא עמוקה ומקיפה יש לשוב ולהתבונן בה שוב ושוב כיון שלה השלכה להבנת פרק זה לאשורו ובהמשך להבנת חוסן נפשי.

 

האם חוסן נפשי זה רק תודעה יציבה וקימת או שהיא כלולה בפעולות?

התשובה, היא מלווה בלימוד טכניקות המבוססות על כלים שאותם נלמד ועל כלים שנטועים בלב הזוכה בחוסן נפשי.

התודעה עם כל חשיבותה אינה מביאה את האדם לשלמות החסינות הנפשית, הוא צריך להפיק מתוכו את הכישורים המעשיים המשולבים בחוסן הנפשי על מנת לעבוד איתם וללמוד טכניקות אחרות, לתרגל אותם ולצרפם לטכניקות המוכרות לו, עד שיהיו כאחד בידו.

כשם שפעולה חוזרת ונשנית, היא גורמת לך עם ההפעלה, לשפר ולדייק אותה ולשכלל את הפעולה עד כדי עשיה מוצלחת – כך בדיוק פעולה חוזרת ונשנית בתחום הנפשי-פסיכולוגי, עוזרת לך לשכלל ולשפר את ההתמודדות שלך עם מה שחווית.

וכשם שפעולה מוצלחת ומשוכללת מעניקה לך בטחון לשוב ולעשות אותה כיון שחוית אותה מוצלחת – כך בדיוק בתחום הנפשי, התמודדות משוכללת ומוצלחת מעניקה לך בטחון של התמודדות בחיים.

 

נביא דוגמא מעולם הספורט: חוסן נפשי קרוב לחוסן פיזי. הם עובדים באותו אופן אלא שמשדרים על סקלה אחרת. למה אני מתכוין? חוסן פיזי הוא היכולת שלנו להתמודד עם לחץ פיזי חיצוני המופעל על הגוף שלנו, כמו למשל הרמת משקולות או ריצה. במקביל לחוסן פיזי, חוסן נפשי הוא היכולת שלנו להתמודד עם לחצים פסיכולוגיים המופעלים על הנפש שלנו.

בדיוק כשם שכדי לפתח חוסן פיזי אתה חייב לעמוד בלחצים פיזיים המופעלים על הגוף שלך, ככה כדי לבנות חוסן נפשי, אתה צריך לעמוד בלחצים פסיכולוגיים המופעלים על הנפש שלך.

הנקודה הבאה היא חשובה. בדיוק כשם שמרחק הריצה שאתה יכול לרוץ, או מספר שכיבות השְׂמיכה שאתה יכול לעשות, הם תוצר לוואי של המרחקים שרצת או שכיבות השמיכה שבצעת עד היום, ככה בדיוק החוסן הנפשי שלך היא תוצר לוואי של הפעמים שהתמודדת עם מצבים פסיכולוגיים קשים עד היום.

כדי להבין למה זה עובד ככה צריך להבין שחוסן נפשי קשור בצורה ישירה לבטחון עצמי שנרכש בגין פעולות חוזרות ונשנות. הבטחון העצמי נותן לך זרימה לחיים ומאפשר לך לפעול ללא עכבות ומבלי התמודדויות מנטליות ורגשיות.

אם חפצים בחוסן נפשי עוצמתי  ואדיר ששום דבר לא יזיז אותו, אתה חייב להחדיר בך את מימד האמונה בה' שהוא אוהב אותך וחפץ למען צדקך וכל מה שהוא עושה אתך, זה כחוליה בשרשרת המובילה אותך לחיי נצח ואהבה אין קץ.

ללא האמונה שה' מקור הטוב, החסד, הרחמים והאהבה, והוא חפץ למען טובתו ואושרו של האדם גם אם הוא עובר במסלול של קשיים, החוסן הנפשי שלך ילקה בחסר.

 

 

איך מי שנחון בחוסן נפשי גבוה מתנהג בשעת מצוקה ומה הן החוזקות שלו?

  1. לפי שיטת "חוכמת הקדש", החכמה שדולה מהמקורות מכל המגוון הגדול והעצום שבה, מי שנחון בחוסן נפשי גבוה זה אדם שמאמין באמונה שלמה, שסיטואציה זו שנקלע אליה – בין אם התקבלה במפתיע ובין אם הוא עודד אותה, היא נעשית על ידי כח עליון אשר חפץ למען הצמיחה האישית שלו. בין כך ובין כך הוא אוזר חיל לאסוף את עצמו ולהתמודד בצורה מוּשְׂכֶּלֶת והגיונית עם הסיטואציה הקשה שנקלע אליה מתוך בטחון בה' שיסייע לו בכך.
  2. מביט היישר למצוקה, לכאב, לקושי ולטראומה ולא מתעלם ממנו.
  3. נותן לגיטימציה לתחושות שעולות. אכן זה כואב, זה מציק אך בידי לשנס מותנים.
  4. מכיר בכאב או במצוקה שנכפו עליו כמי שלא היו נתונים לשליטתו. בין אם זה מצב נתון או כפוי, בידו השליטה על הפרשנות שיתן במצוקה או בכאב, אם זה קטסטרופלי או ניתן להתגבר עליו בעזרת ה'.
  5. מתחבר לחוזקות שלו. אופטימיות, אמונה עוצמתית המחוללת שינוי והתפתחות דרמטית. הוא תמיד מתבונן על ארגז הכלים שלו אשר יאפשרו לו לעזור לעצמו בעזהי"ת.
  6. שם לב למחשבות שעלולות לגרור אותו למצוקה נפשית:

           א. כל הזמן זה קורה לי.

           ב. אני חסר מזל.

           ג. אני דפוק בחיים.

           ד. אינני יכול לחיות עם מצב זה יותר.

           ה. אני מרגיש את חסרונו של קרובי שהלך לעולמו ומרגיש שאין לי עוד טעם בחיים.

           ו. נפרדתי מבן זוגי משום שאני תמיד כושלת ולא מעניינת.

           ז. אין לי סיכוי להתחתן.

           ח. אין לי סיכוי להצליח. נכשלתי כל כך הרבה פעמים.

  1. משתף את מצוקתו עם השני ודן אתו בדרכי התמודדות.
  2. אם מצוקותיו מצריכות איש מקצוע והוא מרגיש שאין בידו פתרון, אינו מהסס לפנות אליו ולשטוח בפניו את בעיותיו. שימור האגו אין לו חשיבות בעיניו, הפיתרון והאיזון הם משאת נפשו.
  3. אם הוא מרגיש שהכאב חזק והוא יכול להקהות אותו בשיחה עם חבר היודע ללוות ולתמוך בשעת מצוקה, הוא מיד פונה לעזרתו. הוא מקיים "דאגה בלב איש ישיחנה" כי הוא יודע שטובים השנים מן האחד.

 

לסיכום:

זה שלו חוסן נפשי לא יתן לשום מחשבה רעה לפלוש ולנהל את חייו.

הוא ירחיב את הקשב האישי שלו והוא יכריז, נכשלתי מספר פעמים לא אכשל יותר, יש תקוה לאחריתי. יש לי הזדמנות כנה ללמוד מטעויות. כשאני מתבונן פנימה אני רואה את יתרונותי ואת חוזקותי. הרבה איכות יש בתוכי.

     

השאר תגובה